23948sdkhjf

Utbildas för att styra framtidens robotar

Den svenska industrin automatiseras och robotiseras för att kunna fortsätta ligga i framkant. I spåren av digitalisering kommer nya yrken där den mänskliga faktorn är oumbärlig. Vem kan underhålla dessa nya digitala produktionssystem?

En ny utbildning i automationsteknik är på gång i Västerås. Bakom utbildningen står Lernia.

- Att framtiden för den svenska industrin innebär mer automatisering och fler robotar vet vi. Men det innebär också att det idag råder stor brist på personer som kan underhålla de här nya digitala produktionssystemen. Bristen på automationstekniker sätter fingret på att även i en digitaliserad framtid kommer vi att ha behov av den mänskliga faktorn, säger Malin Carlbom, utbildningsledare på Lernia.

Teknikföretagen, Svenskt Näringsliv, Statistiska Centralbyrån och Arbetsförmedlingen är alla eniga om att det råder stor brist på utbildad personal inom teknikyrkena i Sverige och i synnerhet inom området för automatisering och robotisering. Det hämmar branschens tillväxtpotential och svensk industris konkurrenskraft internationellt.

En satsning som svarar upp mot problematiken är Tillväxtverkets ”Robotlyftet” som hjälper företag att modernisera sina verksamheter och vidareutveckla personal för omställningen till en automatiserad bransch.

Yrkeshögskoleutbildningen till automationstekniker startar den 24 augusti.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.171