23948sdkhjf

Hur påverkas löneförhandlingarna av coronaviruset?

Coronakrisen har kastat om de ekonomiska förutsättningarna och frågan är nu hur det påverkar avtalsförhandlingarna inom industrin.

Läs också: Ojämställda vd-löner

På några veckor har coronavirusets spridning förändrat förutsättningarna radikalt. Hur detta påverkar avtalsförhandlingarna när det, om två veckor, är dags för fack och arbetsgivare inom industrin teckna nya avtal är oklart. 

Idag rapporterar Sveriges radio att avtalsrörelsen kan komma att skjutas upp och att dagens gällande avtal skulle förlängas. Detta är dock inte några uppgifter som någon avtalspart vill kommentera än.

– Det är klart att situationen har förändrats drastiskt men det är för tidigt att säga hur det här påverkar lönerörelsen, säger Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs vd till Sveriges Radio. 

Han vill inte spekulera i om det kan innebära att avtalsrörelsen läggs helt på is utan menar att det är för tidigt att säga. 

Läs också: Lundin Mining klarar sig från corona

Igår uttalade sig Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket så här i tidningen Arbetet och menade att allt kommer att fortsätta som planerat i allafall för industrin. 

– Det är inte i industrin som efterfrågan dyker.

Samtidigt sa  Erland Olauson, ordförande för Opo, den opartiska ordföranden som leder förhandlingarna.

- Allt rullar på enligt plan.

Besked i frågan om vad som händer med avtalsrörelsen väntas denna eller i början på nästa vecka

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125