23948sdkhjf

Vad händer med Nynas? - UPPDATERAD

Nynas har idag ansökt vid Södertörns tingsrätt om förlängning av företagets rekonstruktion med ytterligare tre månader. Rekonstruktionsprocessen kommer att fortsätta medan tingsrätten överväger beslutet, som förväntas meddelas nästa vecka. Enligt Nynas stöder rekommenderar rekonstruktörerna att rekonstruktionen ska fortsätta.

Det var den 13 december 2019 som Nynas ansökte om en företagsrekonstruktion vid tingsrätten. Nynas lån förlängdes inte av bankerna, och förfallna skulder kunde inte betalas, vilket tvingade Nynas att ansöka om rekonstruktion.

Läs också: Brand och oljeläckage vid raffinaderiet-UPPDATERAD

Ansökan om förlängning innehåller information om framstegen i den pågående rekonstruktionen, förändringar i aktieägarstrukturen samt information om Nynas finansieringssituation. Både Nynas och rekonstruktörerna förväntar sig ett positivt resultat av ansökan.

En viktig faktor för en framgångsrik rekonstruktion är att se till att Nynas inte längre påverkas av amerikanska sanktioner, vilket kräver att majoritetsägaren PDVSA minskar sitt ägarintresse i företaget. Nynas aktieägare har kommit överens om förändringar i ägarstrukturen som har presenterats för det amerikanska finansdepartementet (OFAC).

OFAC har nu svarat att de föreslagna ändringarna är tillfredsställande och har också uttalat att när förslaget genomförts är OFAC redo att snabbt inleda sin interna process för avlägsnande av sanktioner som gäller Nynas och förbereda ett offentligt uttalande gällande detta. 

Nynas uppger att de har tillräckligt med medel för att täcka driftskostnader under rekonstruktionen men saknar medel för att göra alla planerade och nödvändiga inköp av råolja för att upprätthålla produktionsvolymer framöver. För detta ändamål pågår intensiva förhandlingar med några av bolagets största kunder om ett avtal om finansiering för leveranser på totalt 500–600 miljoner kronor. Dessutom förhandlar Nynas finansrådgivare Carnegie Investment Bank om en kortfristig finansiering för de återstående 400–500 miljoner kronor från en annan långivare.

Dagens Industri rapporterade igår att att anonyma källor uppgett för DI att den största enskilda fodringsägaren, det ryska bolaget GPB Energy Services, skulle motsätta sig en förlängning. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078