23948sdkhjf

Historiskt år för Boliden

Bolidens års- och hållbarhetsredovisning 2019 lyfter fram behovet av metaller för en framgångsrik klimatomställning parallellt med utvecklingen av företaget.

Trender som formar metallens efterfrågan menar Boliden är just klimatomställningen. Basmetaller har i alla tider varit en del av utvecklingen på grund av dess egenskaper och i samband med klimatomställningen ökar dessa egenskaper i betydelse.

Läs också: Prospekteringsborrning hos Boliden

Under 2019 har rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager minskat till 7 035 (9 074) miljoner kronor till följd av lägre volymer och metallpriser.

Det fria kassaflödet minskade till 635 (5 692) miljoner kronor. Minskningen mot ifjol berodde främst på högre investeringar.

De största investeringsprojekten under året var förvärvet av 26 nya gruvtruckar till Aitik och Kevitsa och det nya lakverket i Rönnskär.

– Det har varit ett historiskt år för Boliden. Aldrig tidigare har vi investerat så mycket i verksamheten. Konkurrenskraften för gruvorna och smältverken har därmed stärkts. Vi kommer naturligtvis att ställas inför nya utmaningar framöver. Dessa möter vi från en stark position med högt tekniskt kunnande och stort engagemang. Boliden och de metaller vi producerar är en del av lösningen i klimatomställningen. Det är med tillförsikt jag ser fram emot kommande år, säger Boldiens vd och koncernchef Mikael Staffas.

Inom kort kommer vi publicera en exklusiv intervju med Mikael Staffas. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.266