23948sdkhjf

Gruvan inte påverkad av coronaviruset

Det är Kaunis Iron som med nya ägare och ett starkt lokalt engagemang startat upp järnmalmsgruvan i Pajala. Deras unika järnmalmskoncentrat har redan visat sig vara starkt efterfrågat bland världens stålverk.

Vi har talat med Kaunis Irons vd Klas Dagertun. Hur förhåller de sig till coronaviruset och vad tror de att konsekvenserna kommer att bli?

När vi når Klas Dagertun är han på väg till Stockholm för att delta på bolagsstämman.

– Vi har inte infört ett reseförbud men vi drar ner på resandet generellt. Vi reser inte till riskområden och har beslutat att minimera vårt resande, även inom Sverige. Vi tänker till en extra gång ifall vi måste resa.

De senaste veckorna har det hänt mycket.

– I och för sig har vi inte påverkats så mycket ännu. Vi har en oförändrad efterfrågan och priset på järnmalm har inte fallit markant. Däremot finns det en oro för vad virusutbrottet kommer att få för konsekvenser framåt i tiden.

Vad tror du det skulle kunna vara för konsekvenser?

– Bilden vi får är att man tror sig ha smittspridningen under kontroll i Kina. Kina är i särklass den nation som förbrukar mest järnmalm i världen. Det är därför viktigt med stabilitet där. En okontrollerad utveckling utanför Kina skulle dock kunna få stora konsekvenser indirekt eftersom Kina i stor utsträckning är en exportnation. Det spelar ju ingen roll om fabrikerna där fungerar om resten av världen inte köper.

Han menar att om ett större utbrott av virussjukdomen skulle spridas i exempelvis USA eller Europa kan det påverka efterfrågan globalt sett.

– Just nu fortsätter vi att producera lika mycket järnmalm som tidigare. Men priserna skulle kunna falla om det blir en utökad spridning av viruset och därmed minskad efterfrågan på järnmalm.

Däremot anser Klas Dagertun att oron för viruset är aningen överdriven.

– Personligen tror jag att oron är överdriven. Förhoppningsvis finns annat på löpsedlarna om ett halvår eller så och gemene man har lagt oron bakom sig, säger Klas Dagertun hoppfullt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094