23948sdkhjf

Korttidsarbete ska möta corona

Nu lägger Regeringen fram förslag om utökade möjligheter för korttidsarbete, men en del menar att det tar för lång tid. 

Korttidsarbete innebär att en arbetstagare går ner i arbetstid och lön tillfälligt. Kostnaden delas av arbetstagare, arbetsgivare och staten. Sverige har haft ett system för stöd vid korttidsarbete som kan användas vid synnerligen svåra konjunkturlägen sedan 2014.

Läs också: ”Sveriges lågkonjunktur är mycket djup och allvarlig”

Regeringen föreslår nu att stöd även ska kunna lämnas till företag som drabbas av allvarliga och tillfälliga ekonomiska svårigheter som inte kunde förutses eller undvikas, oberoende av det allmänna konjunkturläget. Det kan till exempel handla om allvarliga pandemier eller handelshinder. Anledningen till att förslaget kommer nu är coronaviruset.

För att få stöd måste företaget först ha försökt minska arbetskraftskostnaderna med andra tillgängliga åtgärder.

– Industrin är Sveriges tillväxtmotor. Nu bygger vi vidare på systemet med korttidsarbete för att säkra svenska jobb och vår gemensamma konkurrenskraft, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Förslaget ska nu först till lagrådet och Regeringen räknar med att det kan bli verklighet från 1 augusti vilket en del tycker är för sent. 

– Positivt att systemet kommer på plats, men det borde skett för länge sedan, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094