23948sdkhjf

Siemens bygger Sveriges första virtuella kraftverk

I samarbete med köpcentrat Väla och Skandia Fastigheter kommer Siemens att bygga Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag. Virtuella kraftverk ska bidra till en bättre balansering av elnätet, något som blir allt viktigare i takt med elektrifieringen av transportsektorn.

Ett virtuellt kraftverk består av ett flertal sammankopplade energiresurser som kan tillföra eller ta ut effekt från elsystemet, likt ett fysiskt kraftverk. Därigenom kan ett virtuellt kraftverk bidra till frekvensreglering av elnätet, något som blir allt viktigare med en växande andel förnybara energikällor i Sveriges energiproduktion.

Läs också: Tvillingen hjälper Alfa Laval

Från Siemens är vi mycket glada för att bryta ny mark i Sverige tillsammans med Väla och Skandia Fastigheter. Att skapa virtuella kraftverk är en smart och hållbar lösning, där befintliga anläggningar kan användas samtidigt som till exempel fastighetsägare som förfogar över egna energiresurser ges nya intäktsmöjligheter, säger Karin Jarl Månsson, chef för Siemens Smart Infrastructure i Norden.

I köpcentrat Välas fall är energiresurserna utspridda på mer än 53 000 m² kommersiell yta, och utgörs av ventilationsaggregat, kylmaskiner, en reservkraftsgenerator och ett batteri. I ett nästa steg kan fler energiresurser som exempelvis laddningsstolpar, belysning och värmepumpar komma att integreras i det virtuella kraftverket, som planeras att vara i kommersiell drift och börja agera på marknaden för frekvensreglering av el under 2021.

Vi har ett framgångsrikt samarbete med Siemens sedan 2012, där vi hittills lyckats minska vår energianvändning i köpcentrumet med cirka 40 procent. Nu blir det spännande att tillsammans sjösätta Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag, och därigenom vara med och skapa förutsättningar för en större andel förnybar energi i kraftsystemet, säger Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078