23948sdkhjf

Smarta sensorer ska hjälpa massabruket

ABB har startat ett pilotprojekt där 70 stycken smarta sensorer sats på plats på en massatork vid Södra Cell i Mönsterås. Sensorerna omvandlar traditionella motorer, pumpar och monterade lager till smarta och trådlöst anslutna enheter.

De smarta sensorerna mäter driftskritiska parametrar via utrustningens ytterhölje som sedan analyseras via en säker molntjänst. Givarna ska mäta varvtal, vibration, manteltemperatur, antal start och stopp, drifttid, effekt samt lagerkondition. Resultatet levereras tillbaka i form av information om utrustningens skick och prestanda så att användarna kan identifiera problem och funktion på sitt system och minska riskerna för oförutsedda stopp.

– En av fördelarna med smarta sensorer är också att motorerna kan mätas utan risk när de till exempel är nära roterande delar eller där det behövs liftar och ställningar för att komma åt manuellt, säger Roland Nordin, Servicechef på ABB Motion i Sverige.

Med detta kan underhåll planeras efter aktuella behov snarare än baserat på generella scheman och fabriksrekommendationer. Det förlänger utrustningens livslängd, minskar underhållskostnaderna och reducerar eller eliminerar oplanerade driftstopp. Dessutom erhålls ny data som kan användas till systematiska undersökningar för att identifiera problemkällor, samt förbättra processen eller tillförlitligheten hos systemet.

– Tanken att använda oss av trådlösa givare för tillståndskontroll (vibrationsövervakning) har vi haft ett tag men tekniken är relativt ny så vi har hållit oss avvaktande för att se hur det utvecklas. Nu fick vi ett bra tillfälle och ett bra objekt att testa på, säger Andreas Eriksson, underhållstekniker vid Södra Cell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141