23948sdkhjf

Ytterligare ett steg på vägen för SSAB:s framtidsplaner

Oxgas planerar att bygga en terminal för flytande metan i Oxelösund. Det är en viktig investering för SSAB.

Vi har tidigare rapporterat om SSAB:s planer för sin anläggning i Oxelösund, se tidigare artikel 2026 ska pusslet vara lagt. Där är en ny terminal för flytande naturgas ett viktigt steg för att förverkliga bolagets framtidsplaner att bland annat ersätt dagens masugn med annan teknik och samtidigt kraftigt reducera utsläppen av koldioxid.

Nu är en sådan terminal på gång, den ska byggas i Oxelösunds hamn av Oxgas som är ett helägt dotterbolag till Oxelösunds hamn och projekteras av Cowi. Hamnen ägs till hälften av SSAB och till hälften av Oxelösunds kommun

Terminalen kommer även förse SSAB:s fabrik i Borlänge, samt andra förbrukare med flytande naturgas (LNG) eller biogas så snart det finns i tillräcklig mängd. LNG kommer att levereras med fartyg och på terminalen sker förångning för vidare transport med gasledning, samt utlastning till tåg och lastbil. 

I Cowis uppdrag ingår att göra detaljprojektering och genomförande av terminalen samt renovering av befintlig kaj i hamnen. Cowi har ett EPCM-åtagande, vilket innebär ett ansvar för helheten i projektet - inklusive projektledning, detaljprojektering av alla discipliner, inköp av utrustningar och entreprenader, montageledning och idrifttagning.

Terminalen i Oxelösund ska ha sin första leverans i slutet av 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125