23948sdkhjf

Danskarna dubbelt så bra på cybersäkerhet

En undersökning som revisions-, skatte- och affärsrådgivningsföretaget PwC gjort visar att Sverige är sämst på cybersäkerhet. Åtminstone sämre än både Norge och Danmark.

Undersökningen visar att så många som åtta av tio svenska bolag har varit utsatta för incidenter under det senaste året. Det kan jämföras med att bara hälften av de danska bolagen vittnar om incidenter.

”Noterbart är även att det sällan rör sig om engångshändelser. Vart tredje bolag i Sverige har till och med varit utsatta för fler än fem incidenter under det senaste året. Vid sidan av de rapporterade händelserna är vår bedömning att det finns ett stort mörkertal.”

Flest cyberincidenter sker i mejlen. Så kallad phishing – lösenordsfiske anges av 75 procent som det vanligaste hotet, berättar rapporten.

Idag finns en enighet om att den organiserade brottsligheten är en av Sveriges stora samhällsutmaningar. Nu visar resultaten från undersökningen att den här organiserade kriminaliteten i högre utsträckning även tar sig in in i cybervärlden.

I topp på oroslistan hamnar ”den ovetande medarbetaren” där 64 procent säger att medarbetare som omedvetet skadar bolaget står för den största källan till oro under det kommande året. Dessvärre är det många verksamheter som inte går in med tillräckligt stort fokus på att skapa rätt utbildningsformer, slår rapporten fast.

Ett bra sätt att testa sin cybersäkerhet på är att göra intrångstester där system och organisation under kontrollerade former utsätts för en planerad cyberattack. Men knappt hälften av de svenska bolagen gör sådana tester står det.

Undersökningen menar att cyberhoten tagits på större allvar under längre tid i både Danmark och Norge och ger några exempel på det. Länderna har haft större nationella anslag till satsningar på stärkt cybersäkerhet. Samarbetet mellan till exempel näringsliv och offentliga verksamheter är mer utvecklat inom cybersäkerhetsområdet. Det har också funnits ett större fokus på utbildningsinsatser.

”Visserligen ökar nu medvetandet om cyberhoten, men vi ser tyvärr fortfarande en naivitet i Sverige. Många har alltjämt en bild av att skyddet är tillräckligt i den egna organisationen och att cyberbrotten drabbar andra men inte den egna verksamheten...Rapporten visar på tydliga behov av att stärka Sveriges cybersäkerhet. Den digitala utvecklingen som vi ser i samhället måste mötas med ett parallellt säkerhetstänk. Först då kan vi skapa digitalt förtroende och bygga framtidens hållbara digitala samhälle.”

Undersökningen heter ”Nordic Cyber Crime Survey 2020” och har tagits fram gemensamt av PwC i Danmark, Norge och Sverige.

54 svenska företag medverkade i undersökningen som genomfördes via webbenkät under hösten och vintern 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095