23948sdkhjf

Gruvan kopplar upp transportbanden

Transportbanden i Bolidens gruva i Garpenberg är nu i fokus. 

I Garpenberg i södra Dalarna ligger en gruva. Här bryter Boliden komplexmalm på ett djup från 500 till drygt 1200 meter under markytan. Ur malmen utvinner man främst zink, men också silver, bly, koppar och guld.

En viktig komponent i produktionen i Garpenberg är de transportband som forslar malmen i olika delar av processen. Transportband 1131, som levererar över 9 000 ton malm per dygn och drivs av en motor på 55 kW, utrustas nu med onlinesystemet Intellinova Parallel EN.

Tack vare de patenterade mätteknologierna HD ENV och SPM HD samt ett mycket lågt signal-brusförhållande kan mätsystemet upptäcka nedsatt mekanisk kondition i ett tidigt skede. Därmed kan planering av underhållsinsatser ske med lång framförhållning och driftsäkerheten optimeras.

– Oplanerade stopp på grund av haveri medför alltid onödiga kostnader och risk för följdskador på utrustning. Men det viktigaste är att vid oplanerade underhållsinsatser ökar risken för personskador då arbetsmomenten ofta är sämre planerade och utförs under tidspress. Med den här investeringen ökar vi vår möjlighet till enbart planerade stopp och därmed ökar vi vår driftsäkerhet men framförallt ökar säkerheten för personalen, säger FU-inspektör Fredrik Vikblom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11