23948sdkhjf

De eldar olja under jord för att få fram vätgas

Ett helt nytt sätt att få fram vätgas ser nu dagens ljus. Tanken är att bränna olja under marken.

I Kanada testar man nu en ny teknik där olja som finns under marken på 700 meters djup förbränns samtidigt som det tillförs vattenånga och syrgas. Då bildas vätgas och koldioxid och genom ett nytt membran av palladium som uppstartsbolaget Proton Technologies tagit fram kan vätgasen föras upp till jordytan medan koldioxiden stannar kvar i marken.

– Vi vill sjösätta idén att man kan få ut energi från petroleumkällor som är helt fria från koldioxidutsläpp, säger Ian Gates som är kemiingenjör vid University of Calgary och medgrundare till uppstartbolaget Proton Technologies, till tidningen Science.

Processen går till så här: Ånga används för att värma upp oljan till 250 och syre tillsätts. Sedan antänder de oljan, när temperaturen går över 500 grader och vattenånga pumpas in bildas en blandning av kolmonoxid och vätgas. Tillförs mer vatten kan man istället få ut koldioxid och ännu mer vätgas.

Bolaget har dock lång väg kvar innan detta kan bli en kommersiell metod. Till att börja med kommer till exempel koldioxiden av tekniska skäl att vädras ut men bolaget hoppas nu samla in pengar för utökade fältförsök.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078