23948sdkhjf

Svensk komposit ett alternativ till farligt kadmium

Uppsala-företaget Additive Composite Uppsala har i samarbete med den svenska filament-tillverkaren AddNorth 3D tagit fram en ny högteknologisk polymerkomposit som absorberar neutronstrålning och kan 3D-printas. 

Materialet är en blandning av borkarbid och polyamid, och ska säljas i form av filament avsett för 3D-printing. 

Borkarbidkompositer är ett bra alternativ till andra neutronabsorberande material t.ex kadmium. Toxiciteten hos kadmium har lett till ett förbud mot användandet i många applikationer, och lanseringen av det nya materialet och möjligheten att skapa komplexa strukturer kommer leda till ett minskat behov av kadmium.  

– Ser vi på miljöbalken så ska varor som är miljöfarliga bytas ut till bättre alternativ där det är möjligt. Vi erbjuder nu ett välfungerande alternativ till kadmium vilket jag tror kommer att minska användningen av kadmium och andra tungmetaller, säger AddNorths vd Adam Engberg. 

Additive Composite har redan sålt flera hundra 3D-skrivna komponenter i borkarbidkomposit till European Spallation Source (ESS) som byggs i Lund. 

Materialet lanserades på marknaden under januari i år, och saluförs under namnet Addbor N25. Ämnet är resultatet av forskning gjord på Uppsala universitet. 

– Additiv tillverkning har redan nu stor inverkan på hur produkter kan utformas och hur de är tillverkade. Vi är övertygade om att Addbor N25 bidrar ytterligare till denna utveckling och kommer att hjälpa industri och forskningsanläggningar att byta ut miljöfarliga material som skadar vår miljö, säger Adam Engberg. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095