23948sdkhjf

Lanserar helt ny mässa

| Av Martin Wanerholm | Tipsa redaktionen

En ny mässa kommer att se dagens ljus i år - Nordic Food Industry. Vi har talat med affärsutvecklare Annika Persson på Svenska Mässan om varför Sverige behöver en ny mässa fokuserad på livsmedelsindustrin.

Den nya mässan Nordic Food Industry vill ta ett helhetsgrepp kring livsmedelsindustrin och de utmaningar som branschen har med särskilt fokus på produktion och förädling och med temaområden som digitalisering och automation, produkt- och processutveckling samt smarta förpackningslösningar och resurseffektiva fyllningstekniker.

Läs också: Vill möta industrins utmaningar

— Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största bransch och här kommer det att ske stora investeringar framöver. Det gör Sverige till en väldigt attraktiv marknad och det finns flera utländska huvudmän och leverantörer som är duktiga på livsmedelsproduktion och som nu följer vad som händer i Sverige. Det är en otroligt spännande industri, säger Annika Persson affärsutvecklare hos Svenska Mässan.

Mässan kommer att gå parallellt med de två industrimässorna ProcessTeknik och Scanautomatic.

— Det finns flera gemensamma nämnare mellan de olika mässorna. Här finns redan på plats starka leverantörer som kan leverera bra lösningar till livsmedelsindustrin.

Målgruppen för den nya mässan är bred och Annika hoppas att allt från personer inom forskning och utveckling eller hållbarhetsansvariga till livsmedelstekniker ska hitta till mässan.

Läs också: Livsmedelsbranschen måste digitalisera nu

— VI hoppas att den här mötesplatsen ska föra samman förädlingskedjan inom livsmedelsindustrin men att man också passar på att benchmarka mot andra branscher som ligger i framkant och som besöker ProcessTeknik och Scanautomatic.

När de tre mässorna kombineras kommer besökare från branschen lätt att hitta lösningar på sina utmaningar inom till exempel automation eller pumpar. Sedan finns det andra delar där Nordic Food Industry kommer att tillföra andra utställare som är specifik för livsmedelsproduktionen till exempel ugnar eller sanitet. Det är en viktig del för ge den helhet som Annika och hennes kollegor vill uppnå.

— För att locka hela livsmedelsbranschen och skapa de mötesplatser som branschen behöver så behöver vi utveckla Nordic Food Industry som ett eget varumärke.

Även om det är många månader kvar innan portarna slås upp i oktober i år pågår redan nu ett intensivt arbete med planering av innehåll. Flera huvudpunkter är klara men mer kommer längre fram. Redan idag är det spikat att det bland annat blir ett innovationstorg som ska inspirera till nya lösningar. Det kommer även finnas möjlighet för små och medelstora företag att lära sig mer om finansiering för att utveckla sina verksamheter. Ett annat exempel är matchmaking mellan startup-bolag och etablerade livsmedelsföretag. Dessutom blir det många olika typer av seminarier och eventuellt en fördjupande livsmedelskonferens.

Läs också: Två glada vinnare inom automation

— Det man i branschen vill se mer av är innovationerna runt hörnet, vad är det som kommer. Drivkrafter med bäring på hållbarhet, klimatet och vad konsumenterna stoppar i sig är viktiga delar för de förändringar som kommer att drivas igenom i livsmedelsindustrin. Företagen vill veta hur de kan möjliggöra den här utvecklingen på ett energieffektivt och hållbart sätt, förklarar Annika.

För att fylla mässan med ett bra och relevant innehåll finns flera parter med i planeringen. Det är forskningsinstitutet Rise, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsföreningen, Automation Region, det strategiska innovationsprogrammet PiiA, processindustriell IT och automation samt Sweden Food Arena som är en nationell arena där aktörer inom livsmedelsbranschen samverkar för en innovativ, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor.

Det finns alltså många anledningar för den som har det minsta intresse av framtidens livsmedelsproduktion att boka in ett besök i Göteborg 6–8 oktober 2020.

Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Perstorp i räddningsaktion för vården

Mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd

Plus

Han vet att AI är viktigt men inte alltid lätt

Olle Steffner, Director IP management, vid BillerudKorsnäs berättar om deras erfarenheter av AI. En slutsats är att det inte alltid blir som man har tänkt sig.

Ny värmeöverföringsteknik för tung industri

Bolidenanställda erbjuds tjänstledigt för att hjälpa vården

Brukets åtgärder i coronatider

Nyhetsbrev

Energiprojekt för stålindustrin får 12 miljoner

Arkiv

600 korttidspermitteras hos SSAB

Bruket åtalsanmäls: 10 000 m3 processvatten rann ut

Munksjös underhållsstopp blir av trots coronakrisen

Här är bruket med noll olyckor

Pappersbruket skänker ansiktsmasker

Minst 17 döda i gruvolyckor

1

Vodka tillverkad av koldioxid prisas

Uddeholm taktar på

Världens största anläggning för grön vätgas

LKABs satsning på koldioxidfri brytning får stöd

Almedalsveckan ställs in

Här rullar det på trots corona

Gruvan blir lönsam - både för naturen och affärerna

Bolidens gruva igång igen

Så påverkas gruv- och mineralbranschen av coronasmittan

Ovako i Hofors permitterar 1000

1

Corona får pumptillverkaren att sadla om

Alfa Lavals 60 miljoners-order

Pappersbruk stoppar produktionen

SSAB ska spara 1 miljard

Mindre brand hos bruket

Förödande effekter för diamantbranschen

Lundin Mining klarar sig från corona

Eurobattery Minerals gör fynd i Fetsjön

Hannovermässan ställs in

Endomines ingår avtal med H&H Metals

Utbildas för att styra framtidens robotar

Full fart hos Metsä. Trots brand och hamstrande: toapapperet tar inte slut

1

Hur påverkas löneförhandlingarna av coronaviruset?

Se alla Företagens egna nyheter

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

RS erbjuder energisnålaste icke-flyktigt RAM-minne

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Extruderade stålprofiler

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

Vårens kostnadsfria webinarprogram är ute nu- JUMO

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Laserdekontaminering - radiologiskt beprövad torrprocess

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Nickellegeringar och titan

Optisk identifiering – effektivt och smidigt!

RFID - till vilken nytta?

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Spårbarhet i mat- och dryckesindustrin är ett måste!

Energibesparing med Wilden

Tool ID - Optimal användning av verktyg!

Förmontering av lagerhöljen i cylinderhuvudet är viktigt!

Balluff Integration Support - alltid nära dig!

Sänd till en kollega

0.125