23948sdkhjf

EU-länderna samarbetar kring 5G-risker

EU-kommissionen skriver att de stöttar den gemensamma verktygslådan med riskreducerande åtgärder som ska användas mot säkerhetsrisker kopplade till utbyggnaden av 5G, femte generationens mobilnät.

Verktygslådan har tagits fram som ett svar på Europeiska rådets uppmaning till en samordnad strategi för säkerheten för 5G och kommissionens rekommendation från mars 2019. EU-länderna har kartlagt de risker och sårbarheter som finns på nationell nivå och lagt fram en gemensam riskbedömning.

Läs också: Nya korta YH-utbildningar ger djupare kompetens

Genom verktygslådan förbinder sig EU-länderna att gå vidare på ett gemensamt sätt, baserat på en objektiv bedömning av kartlagda risker och proportionerliga riskreducerande åtgärder.

Kommissionen tar nu initiativ till relevanta åtgärder inom sitt behörighetsområde och uppmanar EU-länderna att vidta nyckelåtgärder senast den 30 april 2020.

Miljardtals uppkopplade föremål och system berörs av 5G, även i kritiska sektorer som energi, transport, bankverksamhet och hälso- och sjukvård. Det gäller även industrins styrsystem som innehåller känslig information, samt stödjande säkerhetssystem.

Samtidigt har 5G-näten fler potentiella angreppspunkter för cyberattacker. Cyberattacker blir allt vanligare och allt mer sofistikerade. Många kritiska tjänster kommer att vara beroende av 5G. Därför är det extremt strategiskt viktigt för hela EU att garantera nätsäkerheten står det i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.078