23948sdkhjf

Efter urspårningen - Nu öppnas Malmbanan igen

Idag onsdag ska förhoppningsvis Malmbanan öppna för tågtrafik igen. Det var onsdagen den 22 januari, klockan 20.50, som ett fullastat malmtåg spårade ur i Gäddmyr. I tåget ingick 68 vagnar, varav 14 vagnar spårade ur och välte. Cirka 400 meter spår inklusive växel skadades.

Urspårningen skedde i väglöst land, med cirka 1 mil till närmaste väg vilket har gjort att reparationsarbeten varit extra problematiska. Dessutom är det uppskattningsvis en meter snö i området.

Uppröjningsarbetet vid urspårningen har tagit längre tid än vad man först beräknade. Kylan har gjort att malmen i vagnarna frusit fast i den stränga kylan, vilket då blir som att hantera stelnad betong.

 

FAKTA Malmbanan

Transporten av LKAB:s järnmalmsprodukter sker på den 50 mil långa Malmbanan och Ofotenbanen (norska sidan). Från Narviks hamn i nordväst till Luleå hamn i sydöst sammanlänkar Malmbanan verksamhetsorterna med hamnarna.

Med ett av världens starkaste lok, IORE, klarar ett tågsätt att transportera så mycket som 6 800 ton järnmalmsprodukter. Tågsätten är 750 meter långa, har 68 vagnar och en lastkapacitet på 100 ton per vagn. Varje dag avgår 10 tåg till Narviks hamn och 5 till Luleå hamn. 

Tågtrafiken på den 50 mil långa sträckan sker i LKAB:s egen regi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111