23948sdkhjf

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

2019 blev ett händelserikt år för metallpriserna. Priserna på ädelmetaller och järnmalm ökade. För basmetallerna nickel och koppar steg priset medan värdet på bly och zink sjönk. Batterimetallerna fortsatte falla.

Basmetallernas värde ökade i början av året och nådde en topp under våren. Uppgången ser ut att vara en rekyl från 2018 då priserna sjönk kraftigt.
Prisökningen på koppar beror också på minskad kopparproduktion i Chile.

Nickelpriset följde till en början mönstret för övriga basmetaller men kom att stiga dramatiskt med 34 procent under mars till maj. Prisökningen berodde på att en av de större nickelproducenterna, Indonesien, beslutade att under 2020 förbjuda export av nickelkoncentrat.
Under hösten sjönk plötsligt nickelpriset.  Orsaken var komplex: efterfrågan på rostfritt stål minskade liksom lagren på nickel. Indonesien mildrade bestämmelserna kring exportförbudet och hävde även det tillfälliga exportförbudet under hösten.

Ädelmetallpriserna steg kraftigt under året: silver med 15 procent, guld med 18 procent, platina med 21 procent samt palladium som steg med hela 50 procent.

Under 2019 har priset på kobolt, litium och vanadin sjunkit med 30, 33 respektive 60 procent. Orsaken är komplex: minskande subventioner, substitut, ökat utbud, minskad lagerhållning och handelskrig är möjliga orsaker.

Sammanställningen har gjorts av SGU, Sveriges geologiska undersökningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079