23948sdkhjf

Biogasproduktionen kan femfaldigas

Produktionen av biogas i Sverige kan mer än femfaldigas till 2030 om bara rätt förutsättningar kommer på plats. Det är en av slutsatserna i färdplanen gasbranschen, under ledning av Energigas Sverige, tagit fram inom ramen för Fossilfritt Sverige under rubriken ”Gas för framtiden – Klimatfärdplan för energigaserna i Sverige”.

– Vi ser nu en tydlig väg för hur gas med förnybart ursprung i Sverige kan ta plats i det fossilfria samhället, något som efterfrågas av flera andra branscher. Potentialen för gasanvändning är stor. Till exempel kan flytande biogas vara en nyckel för sjöfartens omställning och vätgasen kan fungera som energilager och balansera elnätet. säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Enligt den biogasmarknadsutredning som presenterades i december bör målet vara att 2030 producera 7 terawattimmar biogas genom rötning och ytterligare 3 terawattimmar biogas och annan förnybar gas genom andra tekniker. Det ska jämföras med dagens produktion av ungefär 2 terawattimmar. Branschen ser att det målet är möjligt att nå och att potentialen på sikt är långt större.

Men för att produktionsmålet för biogasen ska förverkligas vill gasbranschen att regering och riksdag ska fatta beslut som skapar rätt förutsättningar. Bland annat vill man se ett genomförande av Biogasmarknadsutredningens förslag om ett nationellt mål för biogas och andra förnybara gaser.

Gasbranschen vill också se fortsatt skattebefrielse på biogas samt produktionspremier.

Läs rapporten hos Fossilfritt Sverige

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.126