23948sdkhjf

Lär dig mer om automation i februari

Vill du träffa kollegor i branschen och samtidigt lära dig mer om flödesmätning eller AI i processindustrin. Då kan det vara idé att boka in ett besök på ITF Automationsdagar i denna vecka. På plats kan du även träffa oss på Process Nordic. 

Snart är det dags för ITF Automationsdagar som i år hålls den 5–6 februari i Göteborg. Det blir två fullmatade dagar som bjuder på både föreläsningar och utbildning.

— Jag tror vi har något som skulle passa alla. Hela arrangemanget är upplagt för att främja ett utbyte mellan deltagarna och det är öppet för både medlemmar och icke medlemmar, säger Rickard Lycke ordförande för föreningen ITF Automation.

ITF Automation är en ideell förening med 800 individuella medlemmar, det vill säga inte företag, personer som arbetar med till exempel mätteknik, instrumentering, eller automation.

— Huvudsyftet är att vara ett forum för att väcka intresse för automation och att främja erfarenhetsutbyte mellan medlemmarna, säger Rickard Lycke.

Automationsdagarna hålls varje år i början på februari och Rickard är nöjd med årets program.

— Första förmiddagen har vi åtta infallsvinklar på hur vi inom svensk processindustri ska kunna tackla utmaningar för att få en hållbar framtid.

Det innebär bland annat föredrag med personer från det strategiska innovationsprogrammet PiiA (Processindustriell IT & Automation) och forskningsinstitutet Rise. Flera föredrag handlar om att ställa om från fossil råvara och vilka utmaningar det innebär bland annat ett föredrag om stålindustrins satsning Hybrit och Stenungsundsföretagen som driver projektet Hållbar Kemi 2030, samma tema tar även föredragshållaren från Preem tar upp.

Sedan blir det ett block med fokus digitalisering och här berättar bland annat representanter från Billerud Korsnäs och Nouryon hur de arbetar med AI och besökaren får också lära sig vad IoT innebär i praktiken. Cybersäkerhet blir allt viktigare i samband med att mer utrustning kopplas upp och det får därför ett eget programblock precis som MMI/HMI, alltså gränssnittet mellan människa och maskin.

Förutom föredragen blir det också sex stycken halvdagsutbildningar inom flera olika områden.

— Bland annat kan man lära sig mer om nivå- och flödesmätning, gasanalys, men även reglering och processäkerhet, berättar Rickard.

I samband med konferensen hålls också en minimässa med ett 30-tal utställande företag.

En viktig punkt på konferensprogrammet är utdelandet av Itf:s Automationspris som tilldelas en eller flera personer som genom framstående insatser inom området industriell automation verkat för att popularisera området industriell automation och/eller bidragit till att tillämpningar av industriell automation ökat konkurrenskraften hos företag i Sverige. Priset sponsras av industrin. Förra året gick priset till Klass PGEA1 – linje Automation, vid Perstorps tekniska gymnasium. Det var ett sätt att lyfta utbildningen av framtidens arbetskraft.

— En av de stora bitarna vi arbetar med i föreningen är ju att främja återväxten inom industrin, att vi har tillgång till kompetenta medarbetare. Det är för få som söker de automationsutbildningar som finns.

Därför arbetar föreningen mycket med olika gymnasieskolor runt om i landet.

— Vi jobbar för att det ska genomföras utbildningar som passar industrin och att de ska marknadsföras så att tillräckligt många söker.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125