23948sdkhjf

Massabruket höjer takten

ATA Timbers massabruk Waggeryd Cell har fått tillstånd att utöka produktionen.

ATA Timbers massabruk Waggeryd Cell har fått tillstånd av mark- och miljödomstolen i Växjö att höja produktionskapaciteten till 225 000 årston från dagens produktion som är 175 000 årston. Förra året var ett bra år för företaget då de slog produktionsrekord och då maxtaket för nuvarande produktionstillstånd. 

Bolaget får två prövotidsutredningar. Det gäller villkor för buller nattetid samt villkor för utsläppen av processavloppsvatten

Ursprungligen byggdes Waggeryd Cell för en kapacitet på 60 000 års ton men efter ett omfattande investeringsprogram, som påbörjades tio år efter uppstarten, har produktionen stegvis höjts till dagens 225 000 ton. Mark- och miljödomstolen gav även Waggeryd Cell tillstånd att anlägga en ny utloppsledning för renat processavloppsvatten.

– Det har varit fantastiskt att följa Waggeryd Cells utveckling de senaste 30 åren. 2019 var ett starkt år för Waggeryd Cell med nya produktions- och leveransrekord. Genom det utökade produktions-tillståndet kan vi ytterligare optimera massabrukets förmåga att leverera en kvalitetsprodukt till våra kunder världen över, säger Tage Andersson, styrelseordförande på ATA Timber.

Det betydande investeringsprogrammet på Waggeryd Cell fortsätter. Förra året slutfördes en investering i nya ställverk, en ny peroxidtank, samt en ångåtervinning som kommer att minska utsläppen av fossila bränslen ytterligare.

För att kunna producera 225 000 ton per år har ATA Timber 2019-2020 investerat totalt ca 90 miljoner kronor i en anslutning direkt till Vattenfalls högspänningslinje. Den nya transformatorstationen vid anläggningen kommer att långsiktigt garantera verksamhetens elförsörjning. Investeringen beräknas att vara klar under sommaren 2020.

Waggeryd Cell är specialiserad på tillverkning av BCTMP-massa baserad på sydsvensk gran och tall. Företaget har 45 anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094