23948sdkhjf

Preemraff leder till KU-anmälan från Billström

Riksdagsledamoten Tobias Billström (M) har lämnat in en anmälan till konstitutionsutskottet för hur statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) hanterat tillståndsärendet för Preemraffs utbyggnad i Lysekil.

Som vi tidigare rapporterat fick Preem tillstånd av Mark- och miljödomstolen för utbyggnad av sin anläggning i Lysekil. Beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen. Under hösten 2019 beslutade regeringen att ta över det slutliga beslutet. Och det är det beslutet som nu gett upphov till en KU-anmälan.

Tobias Billström skriver i sin anmälan bland annat Regeringen gått in i processen för sent, det borde ha gjorts redan när ärendet prövades av Mark- och miljödomstolen. Ett annat skäl till anmälan är att uttalanden av Isabella Lövin enligt Billström kan tolkas som om Regeringen redan bestämt sig för att säga nej även om frågan inte är utredd ännu.

Regeringen hänvisar till klimatlagen som trädde i kraft januari 2018 som ett skäl till övertagandet. Tobias Billström hävdar att detta är fel sätt att använda klimatlagen på.

Läs hela anmälan här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079