23948sdkhjf

Vattenfall bygger, driftar och underhåller batterilager

När behovet av el ökar hinner inte alltid utbyggnaden av elnätet med. Då går det snabbare att bygga en powerbank – ett batterilager.

Uppsala kommun växer snabbt vilket innebär ett ökat behov av el. För att möta det ökade behovet bygger Vattenfall Eldistribution nordens största batterilager som i storlek motsvarar ungefär en halv fotbollsplan, med kapacitet att driva hela Uppsala kommuns gatubelysning.

Ett batterilager är som en gigantisk powerbank som laddas upp när elen inte behövs och laddas ur när behovet är högt. Att bygga elnät tar tid, det är ett långsiktigt arbete med långa tillståndsprocesser innan arbetet kan påbörjas. Batterilager går snabbare att bygga och är en av flera lösningar fram till dess att elnätet är utbyggt.

Det nya batteriet och tekniken har utvecklats tillsammans med Vattenfalls forsknings- och utvecklingavdelning. Det unika är att det kan stötta både Uppsalas elnätskapacitet och samtidigt hjälpa till att balansera hela elsystemet.

- Det här är obruten mark för oss och vi har mycket att lära oss om batteriets användningsområden. Det är ett innovationsprojekt, säger Arne Berlin, projektansvarig vid Vattenfall Eldistribution.

- Det här kommer att vara en viktig avlastning för vårt ansträngda elnät. Vi behöver göra mycket för att minska kapacitetsbristen de kommande åren och innovationer likt denna behövs på vägen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.

Vattenfall bygger, driftar och underhåller batterilagret som kommer att tas i drift hösten 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094