23948sdkhjf

Det här är Eu:s BAT

Eu:s BAT-regler styr vad svenska industrin får släppa ut. Här reder vi ut begreppen. 

Inom Eu har man beslutat att myndigheterna ska ställa samma miljökrav på alla liknande större anläggningar inom Eu. Till exempel ska ett stålverk i Spanien ha samma utsläppskrav som i Sverige.

Regelverket kring detta återfinns i Industriutsläppsdirektivet, IED, som har arbetats in i svensk lagstiftning. Därför har det för olika branscher tagits fram så kallade Bref-dokument, BAT Reference Document som innehåller BAT-slutsatser där BAT betyder Best available techniques.

Dessa BAT-slutsatser kan bland annat innehålla arbetssätt som företagen måste leva efter eller utsläppsvärden som blir bindande för de berörda företagen fyra år efter det att dokumentet publicerades. Bref-dokumenten ska uppdateras regelbundet. 

Det finns möjlighet att i det enskilda fallet, få dispens från skyldigheten att följa ett sådant bindande begrängsningsvärde. Det gäller om det med hänsyn till var anläggningen ligger geografiskt, anläggningens tekniska egenskaper eller de lokala miljöförhållandena skulle medföra oproportionerligt höga kostnader jämfört med miljönyttan av att följa begränsningsvärdet. Det är alltså endast dessa tre skäl som får beaktas vid bedömningen av om det finns grund för dispens.  En ansökan om dispens ska göras hos miljöprövningsdelegationen (MPD).

Det finns Bref-dokument för en rad olika branscher och de som senast publicerades var för avfallsförbräning och livsmedelsindustri. Båda dessa publicerades i december förra året.

Det finns många dokument där arbete med uppdatering pågår. Näst på tur står bland annat:

  • Ytbehandling med organiska lösningsmedel (inkl träimpregnering med kemikalier)
  • Bearbetning av järnmetaller
  • Rening av utsläpp till luft inom den kemiska sektorn.

Läs mer hos Naturvårdsverket 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08