23948sdkhjf

Plasma ska värma stålugnarna

I ett forskningsprojekt ska testas att ersätta fossila bränslen med plasmateknik i stålindustrins ugnar. 

Hoforsbaserade utvecklingsbolaget ScanArc Plasma Technologies AB har fått stålindustrins förtroende att testa och utveckla en process som kan ersätta fossila bränslen i stålindustrins ugnar i forskningsprojektet Platis, ”Plasmateknik i stålindustrins ugnar”. 

Jernkontoret är projektägare och projektet leds av Triple Steelix. Projektet stödjs av industrin genom SSAB Borlänge, SSAB Oxelösund, Höganäs, Aga, Ovako Sweden, Outokumpu Stainless, LKAB och Sandvik Materials Technology. Kungliga tekniska högskolan och forskningsinstitutet Swerim AB bidrar med forskning och utveckling.

– Ett mycket viktigt och intressant projekt för både industrin och akademin, säger Helena Malmqvist, forskningschef på Jernkontoret.

Syftet med projektet är att ersätta gasol och naturgas med plasmateknik, en process som omvandlar elektrisk energi till het gas. Tekniken är el-baserad och kräver inte fossila bränslen för att möta stålindustrins krav på höga ugnstemperaturer. Projektet kommer att undersöka, testa och bedöma plasma som möjlig teknik för att göra ugnsprocesserna fossilfria.Energimyndigheten bedömer att Platis även kan bidra till tekniksprång för uppvärmningsprocesser utanför stålindustrin.

Projektet startar januari 2020 och sträcker sig till mitten av 2021 med en total budget på 4,5 miljoner kronor. Arbetet utförs med bidrag från Energimyndigheten som bedömer att projektet även kan bidra till tekniksprång för uppvärmningsprocesser utanför stålindustrin.
–  Ett lyckat utfall av projektet kan leda till nya produkter och tjänster. Dessa kan i sin tur bidra till att stärka svensk tillväxt och i det gemensamma arbetet för FN:s globala hållbarhetsmål, avslutar Helena Malmqvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125