23948sdkhjf

Åtta miljoner till nya massaprocesser

Södra har beviljat åtta miljoner kronor i stöd till sju olika forskningsprojekt som berör såväl skogsindustrins huvudprodukter och processer som nya innovativa produkter från skogsindustrins biströmmar.

Bland de projekt som beviljats pengar finns ”Resurseffektiv flisning av barkborreskadad ved för framställning av kemisk massa”, ett projekt som syftar till att vidareutveckla en ny trumhuggsteknik till massaprocessen.
– Den nya tekniken kan innebära högre råvaruutnyttjande och högre utbyte vid massatillverkning, speciellt för tillverkning från ved som har oönskat hög torrhalt. Vi vill nyttja vår råvara så effektivt som möjligt och varje processförbättring och vidareutveckling av våra huvudmaskiner som leder till ett högre utbyte över fiberlinjen är mycket intressanta för hela skogsindustrin, säger Catrin Gustavsson, chef för Innovation & Nya Affärer på Södra.

Andra projekt som beviljats bidrag handlar bland annat om framställning av kolfiber från kraftlignin och cellulosa, porösa material för medicinskt bruk,  ny process för vanillin och vanillinsyra från lignin.
– Att finna nya produkter, processer eller användningsområden för skogsindustrins biprodukter är ett viktigt komplement till befintliga affärer och bidrar även till att vi kan ersätta dagens fossila alternativ, säger Catrin Gustavsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.109