23948sdkhjf

Gruv- och stålindustrin i samarbete

Luleå tekniska universitet och metallforskningsinstitutet Swerim har tecknat ett samarbetsavtal inom utbildning, forskning och innovation.

Det utökade samarbetet innefattar teknisk och samhällsvetenskaplig forskning och innovation och ska, enligt avtalet, ”präglas av hållbarhet med ett jämställdhets- och genusperspektiv för att ta tillvara den fulla potentialen hos de personer som verkar inom båda parters organisationer”.

Avtalet omfattar också kompetensförsörjning och kompetensutveckling, med aktiviteter som gemensam studentrekrytering och utveckling av nya former för utbildning och lärande.

– Vi är Sveriges gruvuniversitet och Swerim är Sveriges metallurgiska forskningsinstitut. Det nya avtalet stärker och breddar ett redan framgångsrikt samarbete mellan landets två starkaste forskningsaktörer inom gruv- och stålindustrin, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, och pekar på att universitetet och Swerim bland annat gemensamt verkar inom CAMM (Center for Advanced Mining and Metallurgy), ett av regeringen utsett strategiskt forskningsområde för hållbar användning av naturresurser.

 – Samarbetet är viktigt för oss både vad gäller forskning och kompetensförsörjning. Både vi och Luleå tekniska universitet spelar en viktig roll på för industrin på dessa områden, säger Pontus Sjöberg, vd för Swerim.

Han poängterar att Swerim och Luleå tekniska universitet har en lång tradition av samarbete, som blir allt viktigare med det starka näringsliv och den infrastruktur för forskning som finns i norra Sverige.

– Med aktörer som SSAB, LKAB, Boliden, Northvolt, Luleå tekniska universitet och Swerim är förutsättningarna att bedriva gemensam forskning mycket goda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109