23948sdkhjf

Nu är det över - Ringhals 2 har gjort sitt

Ett par minuter före klockan 9 måndagen den 30 december kopplades Ringhals 2 bort från elnätet för gott.

Ringhals 2 har under sin drifttid producerat 216 130 148 000 kilowattimmar el. Det motsvarar hela Göteborgs elförbrukning under 43 års tid.

– Det är med lite vemod och mycket stolthet i hjärtat vi stänger Ringhals 2. Under mer än fyra decennier har den bidragit till landets tillväxt och miljö med sin fossilfria el, sa vd Björn Linde.

Nu startar nästa fas i reaktorns livscykel. Det första steget efter att effektdriften upphört är att tömma reaktorn på kärnbränsle som när det svalnat ska transporteras till Oskarshamn. Sedan sker en rengöring av alla ytor. Därefter börjar anläggningen förberedas för nedmontering. Den kommer starta i större skala andra halvåret 2022.

 

Så här gick avstängningen till

Den slutliga avställningen påbörjades redan i september då anläggningen gick in i en fas som kallas coast down. Det innebär att reaktoreffekten sjunker i samband med att energin i bränslet minskar. I november gick effekten ner under 50 % och den ena turbinen togs ur drift.

Den 30 december fanns bland annat en turbinoperatör och en reaktoroperatör i kontrollrummet. Rent praktiskt gick avstängningen till så att turbinoperatören drog ned den kvarvarande ångturbinen på låg effekt och när den var nära noll så kopplade operatören bort turbinen från ångan och turbinen slutade producera el. Därefter sänkte reaktoroperatören ned styrstavarna i bränslehärden vilket fick kärnreaktionen att avstanna. Denna del av processen är samma som om reaktorn stannas till exempel vid årlig översyn.

Fakta Ringhals 2

• Ringhals 2 är - sitt namn till trots - den första av fyra reaktorer som togs i kommersiell drift vid Ringhals kärnkraftverk i januari 1975. Anläggningen är en tryckvattenreaktor med en effekt på 900 MW.
• Som mest producerade anläggningen 2006 med 6 839 373 MWh. 

Läs också: Här är framtidens kärnkraft - Del 2

• Beslutet att stänga Ringhals 2 fem år tidigare än planerat togs 2015 av lönsamhetsskäl.
• Vid stängningen har anläggningen producerat sammanlagt 216 terawattimmar fossilfri el.
• Ringhals kärnkraftverk har fyra anläggningar. Investeringar för långtidsdrift görs i 80-talsreaktorerna Ringhals 3 och 4. Ringhals 1 stänger i december 2020.
• Ringhals är arbetsplats för 1 270 anställda och cirka 500 konsulter i 60 yrkeskategorier, kärnkraftverket är beläget på västkusten i Varbergs Kommun cirka sex mil söder om Göteborg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093