23948sdkhjf

De kan ha levt isolerade i guldgruva

Forskare från Princetonuniversitetet i New Jersey har upptäckt fickor av vatten i en sydafrikansk guld- och urangruva. Vattnet kan ha varit inkapsla i gruvan i två miljarder år. När forskarna undersökte vattnet närmare upptäckte de stavformade bakterier och mikrober, vilket nu får dem att hoppas på att det innehåller liv.

Forksarna misstänker att det är liknande det som finns på Mars, kemiskt sett. Nu ska man med hjälp av dna försöka datera vattnet för att konstatera om det verkligen legat isolerat i två miljarder år eller om cellerna följde med när gruvarbetare borrade sig in i fickorna.   

Nyligen presenterade forskarna sitt fynd vid American Geophysical Unions möte i San Francisco, skriver brittiska Daily Mail. Vattnet är sju gånger så salt som vanligt havsvatten, cirka 54 grader varmt.

– Det är potentiellt möjligt att fickorna med vatten varit isolerade i den långa tidsskalan. Så det kan vara ett unikt tillfälle att se livet, bokstavligen, utvecklas i en bubbla, säger Devan Nisson i forskargruppen till tidningen Inside Science.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141