23948sdkhjf

Boliden kan förlora 100 miljoner - UPPDATERAD

Ett negativt rörelseresultat på cirka 10 miljoner euro, 105 miljoner kronor kan drabba Boliden på grund av den stora industristrejk som just nu pågår i Finland.

Bolaget meddelar att industrifacket i Finland har inlett konfliktåtgärder på nationell nivå som berör Bolidens koppar- och nickelsmältverk i Harjavalta, zinksmältverket i Kokkola samt nickel- och koppargruvan i Kevitsa. Enligt liggande varsel skall åtgärderna pågå till den 12 december. Parallellt pågår även konfliktåtgärder på nationell nivå bland elektriker som drabbar zinksmältverket i Kokkola.

Som vi rapporterade förra veckan är Boliden är inte det enda svenska företagets som berörs av strejken utan även bolag som Sandvik, ABB och Stora Enso kan påverkas men hur stora summor det rör sig om för dessa är ännu okänt.

Det är det finländska industrifacket som utlyst strejk. Svenska Yle uppger att 100 000 personer tas ut i strejk. Facket har förhandlat med arbetsgivarna under hösten utan att komma till en lösning. Det gäller framförallt frågor kring arbetstid.

Artikeln har uppdaterats under måndagen kl 11.20 med nedanstående: 

Svenska Yle uppger att den finska Teknologiindustrin har beräknat att all stoppad produktion under strejekn innebär en kostnad för industrin på cirka 400 miljoner euro, 4,2 miljarder kronor. Denna siffra är dock omstridd Tjänstemannacentralen STTK:s beräkningar visar istället att strejken kommer att kosta företagen 26 miljoner euro det vill säga 274 miljoner kronor.

Strejken berör 180 arbetsplatser inom bland annat gummi, gruvor, skogsindustri, kemisk industri och petrokemisk industri

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125