23948sdkhjf

SSAB vill tillverka fossilfritt stål även i Finland

SSAB inleder en förstudie i Finland för fossilfri ståltillverkning. Därmed tas, i linje med Hybrit-projektet, nästa steg för en helt fossilfri stålvärdekedja.  

 Tillsammans med Gasum, Neste och St1, inleder SSAB en Energy4Hybrti-förstudie som stöttas av Business Finland för att undersöka användningen av fossilfria energikällor, främst sidoströmmar av biomaterial, för att ersätta fossila bränslen i vissa ståltillverkningsprocesser som exempelvis valsningen.  

SSAB Raahe kommer att vara SSAB:s pilotanläggning. Universitetet i Uleåborg och VTT (The Technical Research Center of Finland Ltd) kommer att studera och modellera alla energiflöden. 

Målet är ambitiöst. Med Hybrit-initiativet är målet att minska Sveriges koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent. 

 ─ Det finska projektet är ett viktigt steg i vår strävan mot fossilfrihet i all vår verksamhet. Tillsammans med våra samarbetspartners ska vi införa en helt fossilfri värdekedja, från gruvan till färdig stålprodukt. Vårt mål är att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden redan 2026, säger SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist, enligt ett pressmeddelande. 

 ─ Det gemensamma Energy4Hybrit-projektet som nu inleds fokuserar på de återstående tio procent av koldioxidutsläppet som har sitt ursprung i många andra ståltillverkningsprocesser än järnframställning. Ett av huvudmålen i förstudien är att undersöka möjligheten att använda andra bränslen än fossila bränslen i de här processerna, säger Harri Leppänen, chef för miljö- och säkerhet på SSAB. 

De energiföretag som är involverade i förstudien kommer att undersöka användningen och tillgängligheten av alternativa energikällor. Studien kommer att pågå fram till juni 2020. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.204