23948sdkhjf

Smarta gruvtransporter gav pris

Vinnaren i SIP STRIM Swedish Mining Innovation Award 2019 är Mobilaris Mining Civil Engineering för deras nyskapande lösning Mobilaris OnboardTM.

Det i år nyinstiftade priset, SIP STRIM Swedish Mining Innovation Award, delades ut vid branschorganisationen Svemins höstmöte förra veckan. De övriga två finalisterna som gjorde upp om titeln var Boliden för deras el-trolleylösning och Fortum Waste Solution för deras tekniska innovation kring recirkulering av vatten från gruvindustrin.

–  Sverige är världsledande inom gruvteknik och Mobilaris lösning är verkligen ett fint exempel på svensk teknikutveckling och innovation där man genom samverkan mellan olika aktörer i gruvklustret, i det här fallet med Boliden, tar fram nya lösningar, säger Jenny Greberg, programdirektör för SIP STRIM tillika juryns ordförande 

Juryns motivering lyder: "Vinnaren av Swedish Mining Innovation Award 2019 har genom stor uppfinningsrikedom hittat en lösning som är en förutsättning för det paradigmskifte som gruvbranschen står inför. Innovationen har global potential, och är ett fint exempel på svensk gruvinnovation i framkant. Man har med stor innovationshöjd kombinerat befintliga tekniker och skapat nya flexibla lösningar som enkelt integreras i befintliga system. Lösningen som är ett steg mot Industri 4.0 i gruvindustrin bidrar till ökad personsäkerhet, bränslebesparing och ökad produktivitet."

Kärnan i innovationen är själva positioneringsalgoritmen, Mobilaris Hybrid Positioning och den kopplade produkten Mobilaris Onboard. Med den här lösningen kan nu fordon i gruvan själva positionera sig utan extra infrastrukturer, och som vid användning av navigationssystemet i en personbil tillåts föraren i gruvan att navigera självständigt och undvika köbildningar för att optimera trafik och produktion.

Via den transparens som åstadkommits får man också en helhetsbild över läget i gruvan som leder till att rätt beslut kan tas snabbare. Detta möjliggör ökad produktivitet och minskad energi- och dieselförbrukning. Via en nödlägesfunktion kan även förarna med en enda knapptryckning få navigeringshjälp till närmaste räddningskammare, något som minskar tid för evakuering och ökar personsäkerheten.

Mikael Nyström och Hans Wahlquist från Mobilaris som fanns på plats vid prisutdelningen verkade genuint överraskade över vinsten.
– Vi hade inte satsat på att vi skulle vinna, men det är faktiskt en fantastisk innovation vi har tagit fram. Det är lite som när man tog fram Ipad:en, man visste inte att man behövde den innan den fanns, säger Mikael Nyström, VD Mobilaris.

Juryn har bestått av ordförande Jenny Greberg, programdirektör SIP STRIM, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc, Maria Sunér Fleming, VD Svemin och Margareta Groth, enhetschef Industriell utveckling, Vinnova.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094