23948sdkhjf

Fabriken som håller vad den lovat

I Lüdenscheid i Tyskland har det varit en bra start för ABB:s ”Mission to Zero”. Fabriken är på god väg att uppfylla målet att spara 630 ton koldioxid per år.

En kombination av solenergi, smart energistyrning och ett högeffektivt kraftvärmeverk har visat sig ge tillräckligt med energi för att driva en hel fabrik och spara stora mängder koldioxid. Hittills har den solenergidrivna anläggningen hos ABB i Lüdenscheid genererat 721 980 kWh, vilket är lika med en koldioxidbesparing på 375 ton, under de första fem månaderna den har varit i drift.

Projektet är en del av ABB:s Mission to Zero och ett koncepttest för möjligheten att bygga och driva en fabrik med noll utsläpp. Soliga dagar kan den installerade ABB-tekniken generera tillräckligt med energi för att driva hela fabriken och till och med mata energi till elnätet. När lösningarna på plats inte kan täcka toppar i energiefterfrågan hämtas grön kompletteringsenergi från MVV Energie AG, som garanterar 100 procent koldioxidneutral produktion.

– Det här flaggskeppsprojektet är ett bevis på att det även i industrimiljöer går att minska koldioxidutsläppen ända ner till noll, säger Tarak Mehta, global affärsområdeschef på ABB Electrification.

Fabriken i Lüdenscheid drivs av solcellspaneler som täcker ungefär 7 300 kvadratmeter och är installerade på taket över bilparkeringen för att spara utrymme.

–Den här skalbara modellen är startskottet för en genomgripande förändring inom elektrifiering som kommer att omvandla inte bara industrin utan även enskilda bostäder och stora städer till säkra, smarta och hållbara ekosystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143