23948sdkhjf

Bristande underhåll bakom den tragiska olyckan

Det var på natten omkring klockan två den 11 april 2018 som olyckan skedde. En förare anställd vid Per Eliassons entreprenad & maskin skulle tippa gråberg på LKAB:s område. Under tippningen, när flaket var i uppfällt läge, välte lastbilen i sidled. Den anställda fick blödning i hjärnan och förlamades på höger sida av kroppen, skriver arbetsmiljötidningen Arbetarskydd.

Nu döms Per Eliassons entreprenad & maskin att betala 400 000 kronor i företagsbot.

Enligt kammaråklagare Åse Schoultz vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har ansvarig företrädare för företaget orsakat den anställdas skador av oaktsamhet.

Underlaget på platsen där lastbilen välte sluttade nedåt, åt vänster sett från förarplatsen. Det saknades mottagning på platsen som kunde ha guidat den anställda till en plan och säker plats där han kunnat tippa av gråberget. Det fanns inte heller markeringar eller avspärrningar som visade var det var säkert att tippa av lasten.

LKAB har visserligen entreprenadavtal med BDX som bland annat säger att BDX ska underhålla tippen, till exempel se till att ytorna är släta och inte lutar och att mottagning ska utföras för att garantera säkerheten. Men BDX har i sin tur utsett Eliassons att utföra underhållsarbetet i praktiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14