23948sdkhjf

Ny process ska förvandla pyrolysolja till basoljeprodukter

I ett gemensamt forskningsprojekt ska Rise och oljebolaget Nynas utveckla en process med hjälp av Enviro Systems återvinningsmetod där olja förädlas från uttjänta däck. Genom förädling ska oljan kunna användas till mer än bränsle.

Redan för ett år sedan visade ett forskningsprojekt lett av Rise i samarbete med Enviro och Ragn-Sells att den olja som Enviro utvinner från uttjänta däck genom sin pyrolysmetod efter upparbetning kan inblandas och användas i drivmedel såsom diesel. Nu går man vidare med projektet för att vidareutveckla tillverkningsprocesser där fraktioner av pyrolysoljan konverteras till basoljeprodukter som smörjoljor och processoljor.

–Det här projektet ämnar höja både den ekonomiska och miljömässiga lönsamheten för både däckpyrolys och däckåtervinning i stort, samt gynna en hållbar omställning av raffinaderier för basoljeframställning, säger Linda Sandström, projektledare, Rise ETC.

För Enviro är målet med utvecklingsarbetet tillsammans med Rise och Nynas att pyrolysoljan ska prissättas baserat på värdet för den petrokemiska industrin både som energimässig ersättning av fossil råvara och ur ett hållbarhetsperspektiv. Oljan Enviro återvinner innehåller stora andelar biobaserad råvara från det naturgummi som används i däcktillverkning.

– Med vår patenterade teknik utvinner vi cirka 500 kilo pyrolysolja ur ett ton däck och med en anläggning som processar 30 000 ton däck per år blir det cirka 14 000 ton olja tillgängligt för marknaden varje år, så den ekonomiska potentialen är betydande, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078