23948sdkhjf

Krismöte inom gruvindustrin

För långa och komplicerade tillståndsprocesser har fått gruvorna att kalla till möte med Regeringen.

Gruvindustrin är på krigsstigen, anledningen är allt för komplicerade tillståndsprocesser enligt miljöbalken. Därför höll Lkab och Boliden i veckan ett krismöte med näringsminister Ibrahim Baylan uppger Norrländska Socialdemokraten.
– Vi hade en dialog för att få mer effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser, eftersom de har blivit väldigt knöliga på senare år, säger Lkabs vd Jan Moström till NSD.

Läs också: Unik kartläggning av Kiruna under jord

Det var han tillsammans med Bolidens vd och landshövdingarna för Norrbotten och Västerbotten som deltog i mötet med näringsministern.

Jan Moström menar att tillståndsprocesserna har blivit allt mer komplicerade sedan miljöbalken infördes 1999 och att detta hindrar bolagets utveckling.

– Vi är inte ute efter genvägar, eller lägre ställda miljökrav, men vi vill ha en prövningsprocess som är effektiv och förutsägbar. Kort sagt: vad måste vi uppnå för att få tillstånd, säger Jan Moström.

Dagens Industri uppger att fler företag stödjer Lkab och Boliden, bland annat Epiroc.

–Jag är orolig för att våra svenska kunder kommer tvingas dra ner på investeringstakten, säger Epirocs vd Per Lindberg till DI. 

Även Sandvik och ABB ställer sig bakom kritiken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078