23948sdkhjf

Bruket står stilla efter brand - nu ytterligare bruk ur drift UPPDATERAD

En överhettad motor i kompressoranläggningen orsakade en kabelbrand i en högspänningsanläggning på SCA:s pappersbruk i Ortviken i Sundsvall i fredags. Räddningstjänsten skickade sex bilar till Ortviken och under tiden evakuerades personalen från berörda delar av fabriken.

Trots flera försök att få igång produktionen står fabriken stilla. Skadorna efter fredagens brand var större än beräknat. Den kabelbrand som drabbade fabriken under fredagsförmiddagen stoppade hela fabriken. Sedan dess har man gjort flera försök att starta de tre pappersmaskinerna igen. Men varje gång har det dykt upp följdfel orsakade av branden.

Vid det senaste försöket upptäcktes till exempel att en vals på en av pappersmaskinerna skadats och måste bytas. Det är ännu oklart om den skadades av det plötsliga stoppet.

–  Bland annat skadades kablaget till de styrsystem som gör att fabrikens olika delar pratar med varandra, säger SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt.

 När produktionen står stilla försöker man istället hinna med underhållsarbete som bara kan göras när maskinerna inte går.  

UPPDATERAT: 

Det har uppstått fler motgångar för SCA. Under måndagen kom nästa motgång. Det är Östrandsfabriken i Timrå som står stilla efter att ett transportband gått sönder. 

- Det är ett rätt omständligt arbete och enligt de senaste uppgifterna kommer det att ta tid till i morgon innan produktionen kommer att kunna återupptas, säger SCAs kommunikationdirektör, Björn Lyngfelt till SVT Västernorrland.

UPPDATERAT:

Enligt SCA kom en pappersmaskin igång under måndagen och resterande maskiner ska kopplas in inom kort. Enligt företaget kommer kunderna inte att märka av driftsstörningarna. Leveransfärdiga produkter finns i lager.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078