23948sdkhjf

SKF satsar på svensk fabrik – ska bli självförsörjande 

SKF stöttar upp kiselfabriken Vesta SI i Ljungaverk, som bland annat varit med och tagit fram nya effektivare batterier till Elbilar med Mittuniversitetets. Målet med satsningen är att fabriken ska bli självförsörjande. 

Fabriken ägs sedan ett par år tillbaka av Wallenbergssfären och SKF. Nu går SKF in med mer kapital för att bygga ut fabriken och göra den till kombinerad kiselfabrik och testanläggning av ny energiteknik. 

– Vi kommer att studera flera energiteknologier och hur vi ska integrera dessa i en fabrik som blir helt oberoende av externa energikällor på lång sikt. Målet är att fabriken ska eliminera koldioxidutsläppen till nära noll, säger Santosh Limaye, fabriksansvarig, till SVT. 

För projektet har resterna av en annan gammal industri på orten Ljungaverk köpts in, en gammal limträfabrik. På det övergivna fabriksområdet ska 10 000 kvadratmeter solpaneler installeras. Vda mer som ska göras för att fabriken ska bli självförsörjande återstår att se. 

– Den väg vi slagit in på handlar inte enbart om lithium-jon batterier utan hur effektiviserar hela processen, från keramiska kullager till uppvärmning och lagring av överskottsvärme och energi. Vi ser tekniska lösningar som sträcker sig långt bortom den teknik som finns i dag, säger Santosh Limaye till SVT. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128