23948sdkhjf

Han hittar brister i 3D-metallen

Skiktröntgen kan hitta farliga brister som finns dolda i 3D-printade metalldelar. Ny forskning från Örebro universitet visar att röntgenkontroller är ett bra sätt att förbättra säkerheten i den nya tillverkningsmetoden.

När Amir Reza Zekavat använder Örebro universitets röntgenutrustning i sin forskning handlar det om att titta in i föremål av metall för att kunna upptäcka fel som ofta inte ens syns i mikroskop.

– Den stora vinsten med datortomografi är att vi får tredimensionell information om problemet, säger han.

På bordet bredvid honom står en liten metallbit. Den ser perfekt ut, men den kraftigt förstorade röntgenbilden på skärmen avslöjar på ett tydligt sätt att allt inte har fungerat som tänkt vid tillverkningen. Det finns både ojämnheter i ytan och små porer inne i metallen. Felen är inte större än bråkdelar av en millimeter. Men eftersom själva metallbiten är så liten utgör de största porerna en oroväckande stor andel av just den här delen.

– Defekterna har en stor betydelse för delarnas mekaniska styrka. Om det är en bärande del kan det orsaka stora skador, säger Amir Reza Zekavat.

I sin doktorsavhandling har han tittat på ett område som har stora möjligheter: 3D-printning av metalldelar. Genom att använda tekniken går det att lager för lager bygga stabila delar av metallpulver. Det går också att bygga komplicerade strukturer som använder mindre material.

3D-printern gör det alltså möjligt att ta fram specialanpassade bitar som väger förhållandevis lite.    

 Amir Reza Zekavat pekar i sin forskning på att det uppstår brister vid tillverkningen av metalldelarna – men också på att det är möjligt att se exakt var felen finns.

Genom att använda förstorande datortomografi som kvalitetskontroll går det alltså att rätta till fel tidigt. Både genom att ändra i tillverkningsprocessen och designen.

– Vi kommer att få mer pålitliga delar. Om vi förväntar oss att en del ska utsättas för en särskild sorts krafter eller stress, så vet vi också att vi måste räkna med de här skavankerna när vi designar. Det är det viktigaste jag har kommit fram till i min forskning, säger Amir Reza Zekavat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094