23948sdkhjf

Fackets krav - Fler robotar

Det danska fackförbundet Dansk Metal har tagit fram en robotstrategi där de lyfter vikten av fler robotar i den danska industrin.
– I världen ser vi just nu en internationell tävling till toppen när det gäller investeringar i automatisering och robotiklösningar. Därför beslutade vi vid danska metallkongressen 2016 att sätta ett ambitiöst mål för implementering av robotar i Danmark. Målet var att få 5000 fler robotar in Danmark 2020, säger Claus Jensen förbundsordförande för Dansk Metal.

För att nå detta vill de bland annat att det små och medelstora företag som investerar 1 kr ska få skriva av 1,15 kronor. Liknande möjligheter har funnits tidigare i Danmark för andra typer av investeringar.

Facket vill också att staten ska ta fram ett robotbibliotek som kan låna ut robotar till små och medelstora företag så att de kan testa fördelarna med automatisering. Något liknande finns i Sydkorea.

Det ska också finnas en robot- och digitaliseringsfond som kan bidra med riskkapital i samband robotinvesteringar där bankerna anser att risken är för stor för att låna ut pengar.
Robotexperter ska åka runt till företag med automationspotential för få dem att inse fördelarna med robotar.

Dansk Metal öppnar också upp för att det ska bli lättare att rekrytera utländska ledare med expertkunskaper till danska företag då de menar att ledarskapet är mycket viktigt för att utveckla ett företag. De vill också ha mer pengar till danska universitet så att dessa kan locka till sig framstående internationella forskare inom området.
Bristen på investeringar är en utmaning för Danmarks konkurrenskraft. Om vi ska förbli konkurrenskraftiga i Danmark och därmed säkra den lönen och välfärden vi har idag, kräver det åtgärder, säger Claus Jensen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095