23948sdkhjf

SCA vill lägga ned en maskin

SCA utreder möjligheterna att vid Ortvikens pappersbruk producera i ett första steg ca 300 000 ton CTMP-massa – kemiskt förbehandlad mekanisk massa – per år. Om projektet genomförs, kommer den nuvarande produktionen av tryckpapper på Ortviken att kompletteras med produktion av avsalumassa. Produktion av CTMP-massa vid Ortviken skulle innebära att en pappersmaskin måste läggas ned för att ge utrymme och kapacitet för avsalumassa, utöver massa för de återstående pappersmaskinerna.

CTMP-massa används till bland annat hygienpapper. Idag produceras 90 000 ton massa vid Östrand och det skulle kunna öka till 300 000 ton vid en flytt till Ortviken.

– På Ortviken finns bra infrastruktur och andra förutsättningar att producera CTMP-massa. Det skulle bli en betydligt mindre investering än om man skulle bygga någon annanstans, säger Björn Lyngfeldt, kommunikationsdirektör vid SCA, till SVT Nyheter.

Utredningen ska vara klar nästa år och bolaget genomför ett samråd med allmänheten om förändringarna i slutet av oktober inför en ny tillståndsansökan. 

Läs mer om: SCA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094