23948sdkhjf

Kolla vad du kan göra med restprodukterna

Järn- och stålbranschens restprodukter kan bli framtidens vattenrening, det visar ett nyligen avslutat forskningsprojekt. Det är dock en bit kvar innan det finns en kommersiell produkt.

Vattenrening blir allt viktigare i samhället, det gäller allt från avloppsreningsverk till industriella avloppsvatten som uppstår i många process- och basindustrier. I utvecklingsprojektet Minrent har järn- och stålbranschen visat att slagg som tillverkas i produktionsprocessen och som har ett högt kalkinnehåll är ett utmärkt material för att rena vatten med. Det är dessutom ett material med stor specifik yta där reaktion kan ske.

— Kväve och fosfor som kommer från jordbruk och enskilda avlopp orsakar övergödning som är ett stort miljöproblem. Du behöver inte komma långt utanför ett samhälle förrän det inte finns kommunalt avlopp. Därför har vi undersökt om vi kunde rena bort fosfor med vårt restmaterial, men vi upptäckte att vi även kan rena bort vissa metaller, säger Björn Haase biproduktsansvarig hos Höganäs i en intervju med oss.

Det är inte bara privathushållen som kan ha glädje av det nu studerade materialet. I projektet har man också testat dagvatten från vägar som kan innehålla mycket metaller från bland annat bromsbelägg samt vatten från deponier. Men även industriellt avloppsvatten kan bli aktuellt i framtiden. De praktiska försök som genomförts med slagg från olika stålverk i Sverige visar mycket god upptagningsförmåga av föroreningar. Slaggen varierar dock från olika typer av verk och all slagg är inte lika effektiv för just det här ändamålet.

—Flera slagger i labbförsöken renade till 100 procent från fosfor och för de andra ämnena var det lite varierande men väldigt höga halter som vi plockade bort. Zink fick vi bort upp till 100 procent med några typer av slagger och även koppar låg högt.

Björn Haase är biproduktsansvarig hos Höganäs. Foto: Martin Wänerholm

Höganäs tillverkar metallpulver till tillverkningsindustrin. Precis som för alla järn- och ståltillverkare spelar slaggen en viktig roll för att styra smältprocessen optimalt. När smältan är klar avskiljs slaggen som en restprodukt. Branschen har arbetat intensivt för att denna restprodukt ska komma till användning i en rad olika sammanhang i allt från vägbyggen till nu vattenrening. Men det har varit en lång process att hitta rätt.

—Jag var på en europeisk konferens om slagger för tio år sedan och där fanns några från Sverige som pratade om vattenrening som vi tog kontakt med. Där såddes fröet till det som sedan har blivit projektet Minrent. Vi sökte sedan gemensamt pengar för labbförsök.

När de första försöken var genomförda och visade på positiva resultat sökte de ytterligare pengar från Vinnova för ett större projekt, Minrent, med fältförsök. I projektet deltog en rad aktörer från järn- och stålindustrin. Dessutom deltog företag med fokus på vattenrening och ett antal universitet.

—Luleå universitet är duktiga på slagger, KTH är duktiga på filtrering och Örebro universitet kan svara på vad vi gör när filtret är mättat. Kanske vi kan plocka tillbaka det som är utfiltrerat och använda slaggen igen.

I projektet Minrent testade de att rena lakvatten från en deponi. Reningen sker i de tre tankarna. Foto: Björn Haase. 

Nu är projektet över och resultaten är mycket positiva och Björn hoppas på möjligheten att gå vidare ytterligare. Materialet som Höganäs testade är en produkt som säljs under varumärket Petrit-E för andra ändamål. Det marknadsförs dock ännu inte som ett material för vattenrening.

—Baserat på de resultat vi har skulle vi kunna sätta det på marknaden idag men vi förstår inte materialet fullt ut. Vi kan hitta förklaringar till varför de flesta ämnen tas upp men vi förstår inte varför vi till exempel plockar upp arsenik. Även om projektet är avslutat vill vi på Höganäs lära oss mer, bland annat har vi haft ett exjobb som studerat det närmare. Vi vill göra fler kontrollerade försök för att veta hur materialet ska se ut när vi sätter det på marknaden, till exempel vilken fraktion vi ska satsa på.

Framöver hoppas Björn hitta en lämplig samarbetspartner för att utveckla en kommersiell vattenreningsprodukt av materialet. Han är stolt och glad över att de kan bidra till något positivt.

—Utöver att materialet har ett ekonomiskt värde gör vi även miljönytta. Vi går från miljöproblem till miljönytta, från algblomning till rena hav. Vi sticker ut hakan lite och har en slogan vi brukar använda: Köp svenskt stål och rädda Östersjön.

Slaggmaterialet har placerats i en brunn för att utvärdera hur det renar vatten från ett enskilt avlopp. Foto: Björn Haase

Fakta Minrent

I projektet deltog Höganäs, Outokumpu, Sandvik, SSAB, Vargön Alloys, Luleå Tekniska universitet, KTH, Örebro universitet, Alnarp Cleanwater, NCC, FlexiClean, Team Wåhlin, Swerock och Ramson.

Projektet finansierades bland annat av Vinnova inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125