23948sdkhjf

Från ny fabrik till rock 'n' roll - Automation kan vara kul

På Elmias konferens Robotbaserad Automation fanns allt från stora till små företag med blandade erfarenheter, allt från den som arbetat med robotar i många år till företaget som nyligen startat sin automationsresa.

För ett mindre företag kan det vara svårt att veta vad som ska automatiseras, ett sådant exempel är Hagabergs Mekaniska som tillverkar gaffeltruckar och där produktionschef Jan Boberg berättade om verksamheten. De har idag en robot, en robotosvets i sista steget i produktionen. De hade funderat på att investera i en till, men sen tog de hjälp utifrån att gå igenom produktionsflödet. 

— Det blev inte en robotsvets till utan istället blev vi medvetna om alla processer som är bättre att automatisera före svetsningen.  

Många upplever att det kan vara svårt få att räkna hem investeringskostnaden för en robot, särskilt för arbetsmoment med låg frekvens. Hos Boggs automation fanns en plåtstans där en person lägger i och plockar ur plåten. Det är ett enformigt arbete men företaget har inte kunnat räkna hem en automatisering med robot då produkten inte körs så ofta. Men efter att haft inne en konsult som gick igenom verksamheten kunde de se att en möjlighet var att installera en robot som dels jobbade vid stansningen, dels hade andra arbetsuppgifter när stansen stod still och då blev investeringen mer lönsam.  

 

Jan Boberg, Hagabergs Mekaniska, planerar nu sin andra robot. Foto: Martin Wänerholm

Ett större företag är Scania där Fredrik Svensson berättade hur de från grunden byggt upp en helt ny Scaniafabrik för karosstillverkning i Oskarshamn med allt vad det innebär av möjligheter och utmaningar. De satsade mycket på kompetensutveckling av personalen då de insåg att yrkesrollerna skulle förändras.  

— Operatörens roll i framtida fabriken är att sköta om utrustningen så gränsen mellan underhållsorganisation och operatör suddades ut.  

Han hade ett antal råd till den som också vill automatisera: 

  • Bygg egen kompetens tidigt 
  • Använd standardstruktur i all kod 
  • Ha koll på vilka cykeltider som kan levereras 
  • Fundera över om företaget orkar ta fram och underhålla en digital tvilling 
  • Varje leverantör har sina egna system, det är lätt att maskinerna blir isolerade öar 
  • Underskatta inte komplexiteten i maskinsäkerheten 

 

Fredrik Svensson på Scania brinner för ledarskap. Foto: Martin Wänerholm

Tonsjö är en mekanisk verkstad med skärande bearbetning. De har 100 anställda och väldigt många maskiner och redan sedan tidigare mycket robotar men de vill koppla upp allt för att samla in data och styra. Vd Clas Tengström berättade att de letade länge innan de kunde hitta leverantörer som kunde hjälpa dem.  

Datan de samlar in hjälper dem förutse till exempel den mest optimala tidpunkten att byta borr på en fräs, innan borren går helt sönder.  De har redan sett resultatet att de ökat sitt OEE (Overall Equipment Effectiveness).  

— Vi kan se om vi har många verktygsbyten under en viss tid på dagen eller tider när det är lugnare och personalen kan fokusera på annat som 5S eller förbättringsarbete. 

Nästa steg hos Tonsjö är att visualisera all data som samlas in.  

— Vi kommer skräddarsy skärmar så att operatören klockan sex på morgonen ser vilka bitar som ska köras under dagen. Klockan nio syns vilket 5S som ska göras. De sista timmarna ser man hur mycket man har kört och om man genomfört sitt förebyggande underhåll.  

Han har också goda råd till den som vill jobba på ett liknande sätt.  

  • Tänk igenom vad är affären idag och i framtiden 
  • Få in rätt personer i organisationen 
  • Börja med en maskin 
  • Ställ fråga till leverantörerna vilka data som kan samlas in och om det går att koppla ihop med affärssystem, underhållssystem osv. 
  • Hitta en utvecklingspartner som ni tror på, det finns många golddiggers 
  • Arbeta med Lean innan digitalisering 
  • Våga hoppa på och ta egna initiativ 
  • Människan är nyckeln, satsa på kompetens och befogenhet 

Alla föredragshållare var överens om att det inte finns en patentlösning utan varje företag måste hitta sitt sätt att arbeta med automation. En del företag arbetade med omfattande förstudier innan investeringarna men det finns även andra sätt som kan fungera lika bra. Roger Berggren vd och ägare för Fårbo Mekaniska i Fagersta har gjort på ett annat sätt. 2008 köpte de sin första robotcell och sedan har de köpt ytterligare 15. De har valt att inte ha en leverantör av robotar. 

— Ofta är det lite bråttom, en kund kommer med en ritning och frågar när vi kan vara klara. Då tar vi den leverantör som har grejer hemma det är mer rock ‘n’ roll. Då hinner vi köra in mycket pengar istället för att vänta på någon som kan leverera.  

Automationen har gjort att operatörer har frigjort tid för mer arbete som lett till möjligheten att ta mer jobb och köpa nya maskiner vilket gläder personalen och har gjort att de gått från tre anställda 2005 till cirka 40.  

— Personalen tycker det är kanon och det också lättare rekrytera när vi kan visa på automation. Den utbildning som behövs köper in från leverantörerna och de håller den här. Men nu har vi så mycket kunskap att vi klarar mycket utbildning själva.  

Roger Berggren vd och ägare för Fårbo Mekaniska i Fagersta tycker att automation är roligt. Foto: Martin Wänerholm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063