23948sdkhjf

De är beredda att snabba på omställningen

Idag hålls FNs klimatmöte, under toppmötet i New York, samlas regeringar, representanter från den privata sektorn, samhället, lokala myndigheter och andra internationella organisationer, för att utveckla ambitiösa lösningar. Några som är på plats i New York är vd:arna för Ssab, Lkab och Vattenfall, ägarna bakom initiativet Hybrit med fokus att tillverka stål utan kol.

De meddelar att det är bereda växla upp arbetet ytterligare och tidigarelägga bygget av Hybrits demonstrationsanläggning med tre år.
För att omställningen ska lyckas menar de att det krävs ett antal åtgärder.

  • Stora mängder fossilfri el.
  • Det offentliga måste vara med och dela på risken.
  • Systemet med handel med utsläppsrätter måste göras om så att det verkligen gynnar klimatsmarta alternativ
  • En effektiv och ändamålsenlig tillståndsprövning

De tre deltar i evenemang i början på UN Climate Action Summit och under Climate Week. Bland annat är Martin Lindqvist, VD och koncernchef för SSAB, inbjuden att tala på klimatmötet, den 23 september.

– Stålindustrin ses som en av de sektorer som är svåra att ställa om, men vi är övertygade om att nettonollutsläpp är möjligt. Det är därför vi tog initiativet till att bilda Hybrit. Fossilfritt stål har en enorm potential och kan hjälpa många kundsegment att bli helt fossilfria. Vi tror att förändringen är positiv både för klimatet och för vår industris konkurrenskraft, säger Martin Lindqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125