23948sdkhjf

Nedslag på robotkonferensen

Vi har besökt konferensen Robotbaserad Automation vid Elmia i Jönköping. 300 besökare och ett tjugotal utställare visar att automation är fortfarande är intressant. Se bilder från konferensen

Den som tittar på den svenska industrin kan tänka att vi är duktiga på robotar. En av föredragshållaren menade att det är sant men inte hela sanningen.  

Vi har rätt hög robottäthet i Sverige men många av robotarna står i fordonsindustrin. Om vi tittar på ett land som Danmark så har de också hög robottäthet men de har ingen fordonsindustri. Det innebär då att den danska tillverkningsindustrin är mycket högre automatiserad än motsvarande industri i Sverige. Så vi har en del kvar att göra, säger Ove Leichsenring för Swira, Swedish Industrial Robot Association.  

Han berättade också preliminära siffror visar att robotförsäljningen i Sverige gått ned för 2018. Det kan bero på att det varit högkonjunktur och att företagen haft så mycket att göra att automation fått komma i andra hand.  

Ove Leichsenring för Swira, Swedish Industrial Robot Association i samspråk med Martin Hedman från IUC Sverige. Foto: Martin Wänerholm

 En viktig fråga för industrin är kompetensutveckling. Produktionstekniker Emma Johanesson från Stenbergs talade om vikten av att göra ungdomar intresserade av industrin. För hennes egen del höll industriintresset på att få ett snabbt slut när hon inför val av utbildning träffade sin syokonsult.  

En viktig fråga för industrin är kompetensutveckling. Produktionstekniker Emma Johannesen från Stenbergs talade om vikten av att göra ungdomar intresserade av industrin. För hennes egen del höll industriintresset på att få ett snabbt slut när hon inför val av utbildning träffade sin syokonsult.
— Syokonsulenten tittade på mina papper och sa: Men Emma inte ska du gå industriprogrammet, du har ju jättefina betyg.

Emma Johannesen från Stenbergs berättade vad en produktionstekniker gör. Foto: Martin Wänerholm  
 

  Bland besökarna var erfarenheten av automatisering varierad, de flesta hade påbörjat arbetet på något sätt. Jerry Olsson är kvalitetschef hos Skandia Elevator som tillverkar olika typer av elevatorer.  

— Vi har kommit ganska långt, automation är inte något nytt för oss. Nu har vi börjat testa en collaborativ robot för produkter med lägre volym. Vi är också intresserade av autonoma transporter för vi hanterar mycket material internt.  

Jerry Olsson från Skandia Elevator var på konferensen för att få upp ögonen på nya sätt att arbeta. Foto: Martin Wänerholm

I samband med konferensen fanns också en minimässa med ett tjugotal utställare.  

Niklas Hansson är säljare hos Omron som visade sin samarbetande robotlösning.  

—Vi ser att många vill ha en robotlösning som kör mindre batcher. Det gäller att kunna lära maskinen snabbt.  

 

Niklas Hansson, Omron, visar en cobot med visionsystem som anpassar sin hastighet efter hur nära en människa är. Foto: Martin Wänerholm

Vid RSP, Robot System Products, bord fanns kringutrustning till industrirobotar såsom verktygsväxlare och svivlar. 

Alla produkter säljer bra. Vi ser ett stort intresse för verktygsväxling för att öka användningsområdena för robotar, förklarade säljaren Ronnie Söderberg. 

Ronnie Söderberg, Robot System Products berättar att han jobbar med flera olika robotintegratörer och att vissa större kunder integrerar själva. Foto: Martin Wänerholm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093