23948sdkhjf

Spana in det senaste på Water & Waste

En helt ny mässa i nyinvigda lokaler men det viktigaste är att det nu skapas en mötesplats för alla med intresse inom avfall, återvinning eller vattenhantering.

Den 23–24 oktober är det dags för mässan Water & Waste på Åbymässan i Göteborg. Vi når projektledaren Caroline Berkow på Easyfairs mitt i förberedelserna inför det kommande eventet.

— Vi har sett att den här kombinationen av water och waste ger möjlighet att skapa en mötesplats där branschen kan få ett helhetsperspektiv. I Sverige står vi inför stora investeringar inom den här sektorn med renovering och underhåll av befintliga anläggningar men även nybyggnationer. Det stora behovet gör att det är nödvändigt med en ny mötesplats för branschen, säger Caroline Berkow.

Fokus för mässan är hållbarhet, kompetensförsörjning, digitalisering och ny teknik allt med en bredd som täcker in både kommunal och industriell hantering av avfall och vatten. Målgruppen är bland annat miljö- och hållbarhetschefer, ansvariga för vatten-, avfalls- och industrianläggningar eller tekniska förvaltningen hos en kommun. Ett 80-tal utställare kommer att vara på plats och visa upp det senaste inom återvinning eller vattenhantering.

— Det är en branschmässa där många olika yrkesgrupper kan mötas och få möjlighet att utbyta erfarenheter. Du kan också träffa rätt leverantörer och se alla nyheter på marknaden.

Förutom utställarnas nyheter erbjuds besökarna kostnadsfri kompetensutveckling. Det börjar redan tidigt på morgonen med frukostseminarier där deltagarna bjuds på både frukost och utbildning på samma gång. Sedan blir det två fullmatade dagar med föreläsningar från två scener med allt från energioptimering av pumpar, cirkulär ekonomi och bioteknik för att rena vatten till paneldebatt om hur avfallsmängderna kan minska eller livehack som i realtid visar hur sårbara många anläggningar är för cyberattacker.

Tidningen Recycling och systertidningen Process Nordic är värd för två av seminarierna. Först att frågas ut är Jan Svärd vd för EasyMining, Ragn-Sells dotterbolag för olika återvinningslösningar. Han kommer bland annat att tala om möjligheten att återta fosfor ur avloppsslam. Dag två kommer Staffan Filipsson, IVL Svenska Miljöinstitutet. Han ska berätta om avloppsreningsverket i Simrishamn som nu i full skala renar avloppsvatten från läkemedel.

På mässan finns också det så kallade Kompetenstorget där kompetensförsörjningen står i fokus. Där kommer även finnas organisationer som till exempel Tekniksprånget som fokuserar på yngre som vill jobba med teknik och Jobbsprånget som hjälper akademiker som nyligen flyttat till Sverige.

— Kompetensförsörjning är en mycket viktig fråga för branschen. Man behöver ha rätt folk och det är många företag som aktivt söker efter kvalificerad arbetskraft, förklarar Caroline Berkow.

Kvällen den 23 oktober avslutas med ett mingel där man med livemusik i bakgrunden kan prata vidare under lite mer avslappnade former.

Caroline tycker det finns all anledning att besöka mässan som ligger granne med Åbytravet.

— Det kommer bli mycket informations- och erfarenhetsutbyte och goda möjligheter få utökad kompetens genom seminarierna eller att bli inspirerad i vardagen att hitta nya lösningar som andra tagit fram. Dessutom är allt kostnadsfritt. Det är en måste-mässa att gå på om man är i branschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109