23948sdkhjf

Svenskt företag bygger pilot under havet

Vi har tidigare skrivit om Pumped Hydro Storage, som vill använda gamla gruvor för energilagring. Nu har de slutit ett avtal med Ålands största vindkraftsaktör Allwinds och Flexens. Avtalet möjliggör projektet med att uppföra en demonstrationsanläggning i den gamla Nyhamnsgruvan vid Lilla Båtskär, i Lemlands kommun i Åland.

Projektet ger företaget möjlighet att på ett tydligt sätt demonstrera sitt koncept.
– Det finns liknande pågående projekt i bland annat Australien och på västkusten i USA, men detta har aldrig demonstrerats i gruvmiljö tidigare. Arbetet på Åland är redan igång där initial design och budget har tagits fram. Ren energilagring är nyckeln i en hållbar samhällsutveckling och vi har den teknologin som krävs för att klara den omställning vi alla står inför, säger bolagets vd Otto Werneskog.

Tanken är att hitta gruvor där det går att skapa en övre och en undre vattenreservoar med en tillräcklig fallhöjd emellan. När det finns överskott av el så används denna för att pumpa upp vatten från den undre reservoaren till den övre. Vid elbehov låter man vattnet rinna tillbaka via en turbin och alstra el.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094