23948sdkhjf

Världens första 3D-metallskrivare för rymden

För att bygga reservdelar i tyngdlöst tillstånd krävs teknik som är snabb, precis och med låg vikt. Procada från Innovatum Startup ska lösa ekvationen genom att utveckla världens första 3D-metallskrivare för rymden, detta med hjälp av rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden.

Senast år 2033 beräknas världens första bemannade rymdtur till Mars avgå. Då ska Procadas 3D-skrivare finnas ombord, om startupbolagets planer går i lås. Skrivaren ska hjälpa rymdteamet att bygga reservdelar och verktyg i metall, eller i värsta fall delar till rymdskeppets skrov - om det skulle gå sönder.

– Den första 3D-metallskrivaren i rymden ska komma från oss, säger Petter Hagqvist, medgrundare till Procada.

Hittills har reservdelar i rymden skapats med hjälp av 3D-skrivare i plast, men i framtidens krävs metall och bättre förutsättningar.

 

– De 3D-metallskrivare med pulver som finns idag fungerar inte i tyngdlöst tillstånd, säger Petter.

Till skillnad från dagens pulverteknik kommer Procadas skrivare använda en form av trådteknik. Tekniken har utvecklats i ett forskningsprojekt mellan GKN Aerospace och Högskolan Väst i Trollhättan och har redan använts till raketmotorer.

– Tekniken finns men inte som en färdig skrivare. Idag används ett specialbyggt system som kräver manuellt arbete av en expertoperatör, säger Petter.

Grundarteamet Petter Hagqvist och Almir Heralic har forskat och doktorerat inom just mät- och styrsystem och ser stor potential med skrivaren även utanför rymden.

– Procadas mål är att bidra till en hållbar produktion och transporter här på jorden. Där tror vi att 3D-skrivare i metall kommer spela en avgörande roll. Att vi också fokuserar på rymdapplikationer ger oss ett starkt incitament till att optimera skrivarens pålitlighet, robusthet, och automationsgrad, säger Almir Heralic, medgrundare till Procada.

– Vår teknik kommer kunna användas i en rad olika branscher här på jorden och bidra till kostnadsbesparingar, mindre materialåtgång, kortare ledtider, möjlighet till viktoptimering men också övergripande lägre miljöpåverkan, säger Almir.

Tidigare i år antogs Procada till Innovatum Startups inkubator i Trollhättan, för att få stöd att utveckla sin produkt. Nu antas de till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC.

– Det ska bli spännande att följa Procadas resa. Deras produkt kommer göra skillnad stor både i rymden och här på jorden, och ligger helt rätt utifrån vad vi eftersöker i rymdinkubatorn, säger Deborah Lygonis, affärscoach och ansvarig för ESA-BIC:s filial på Innovatum Startup i Trollhättan. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093