23948sdkhjf

På väg mot 100 procent återvinning?

Är hundraprocentig återvinning av zinkinnehållande stoft och slam möjlig?
Vid svensk malmbaserad stålproduktion genereras masugnsslam, en restprodukt från råjärnstillverkning i masugn. Trots ett högt innehåll av värdefulla element som järn (ca 35 %) och kol (ca 20 %) deponeras slammet i slambäddar eftersom zinkinnehållet är för högt för återföring till befintliga interna processer.
På metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå har det utvecklats och byggts en ny försöksanläggning, baserat på AGAs Oxyfines-teknik, som nu testas i skarpt läge. Målsättningen är att det på sikt ska kunna ske en hundraprocentig återvinning av bland annat masugnsslam.

– Det skulle vara av stort ekonomiskt och miljömässigt värde att utveckla en metod som gör det här möjligt. Lagrat material skulle minska och vi skulle spara på jungfruliga råmaterial, säger projektledaren Katarina Lundkvist, Swerim.

Processen fungerar så att zink förångas till ett stoft, medan icke förgasningsbara beståndsdelar som till exempel järn, bildar en produkt i botten av reaktorn som stålverket kan återanvända. Zinkstoftet är tänkt att kunna användas vid extern zinktillverkning, till exempel hos Boliden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094