23948sdkhjf

De pressas av kostnad för utsläppsrätter

Cementa är en av de företag som köpper utsläppsrätter för koldioxid.Under 2018 ökade priset på utsläppsrätter från cirka 5 euro per ton till cirka 25 euro per ton, vilket betyder att kostnaden för de utsläppsrätter som Cementa nu behöver köpa enligt bolaget är mycket kännbar. Underskottet 2018 uppgick till 728 000 ton.

Cementa avvecklade under våren 2019 cementproduktionen i Degerhamn, bland annat som en följd av det kraftigt ökade priset på utsläppsrätter. De menar att detta innebar att klimatprofilen för kvarvarande svensk cementindustri förbättras, men också att tillverkningen i Sverige minskar då exporten utanför Europa inte längre är lönsam.

Industrianläggningar som konkurrerar med andra företag utanför EU som inte har samma klimatkrav får en viss andel utsläppsrätter fritt tilldelat och detta gäller cementindustrin.

Från och med 2021 kommer den fria tilldelningen av utsläppsrätter till industrianläggningar att ytterligare stramas åt.
– Att handeln med utsläppsrätter nu skärps i Europa är en väntad utveckling som vi har sett komma och det understryker vikten av vårt långsiktiga klimatarbete. Det förtydligar också behovet av samverkan och engagemang genom hela värdekedjan, för att hitta långsiktiga lösningar för cement och betong som är samhällsnödvändiga byggmaterial, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.375