23948sdkhjf

Halvårsrapport för LKAB

Omsättningen för LKAB för första halvåret ökade med 34 procent jämfört med föregående år och rörelseresultatet stärktes med 166 procent och uppgick till 6 629 (2 492) miljoner kronor. Resultatförbättringen beror framför allt på högre järnmalmspriser och en starkare dollarkurs. Något lägre leveransvolymer i första kvartalet bidrog negativt.

– Marknaden är på många sätt extrem just nu. Världsmarknadspriser och valutakurser är dock inget vi råder över, därför arbetar vi fokuserat för att värna konkurrenskraften så att vi är redo när konjunkturen vänder. Det handlar om kostnadskontroll, produktionsstabilitet, ökade volymer och investeringar i utvecklingen av nästa generations LKAB, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Det operativa kassaflödet ökade till 4 272 (3 103) Mkr. Förbättringen beror framförallt på ett starkare resultat samt lägre investeringsutbetalningar.

Efter en utdragen process meddelades den 17 juni att Kiruna kommun har beslutat att ge LKAB det planbesked som är en förutsättning för framtida gruvbrytning i Kiruna. Att planbeskedet nu har godkänts innebär att detaljplanearbetet för att göra om delar av centrum till industrimark kan fortsätta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094